Vragen?

We hebben de meest voorkomende vragen op een rijtje gezet, maar als jouw vraag er niet bij staat, neem dan gerust contact met ons op!

Vragen

Hoe krijg ik mijn buren mee?

Contacten dichtbij huis belangrijk

Stel voor om samen met iemand te gaan bewegen. Bijvoorbeeld wandelen met de buurvrouw/-man, dit kan gemakkelijk vanuit huis, de route kun je zo lang/kort maken als je wilt . Een beweegmaatje helpt je als ‘stok achter de deur’ en maakt het gezelliger.

Samen helpt dit meer buurtbewoners enthousiast te maken, zien bewegen doet bewegen! Promoot het initiatief en maak afspraken met buurtbewoners over het tijdstip om te starten.

TIP! Neem een volgende keer een extra buurtbewoner mee om zo het eerste contact te leggen, de groep groeit en er is altijd iemand bereid om mee te helpen. 

Hoe krijg ik mijn buren enthousiast?

Zorg voor plezier en ontspanning

Voor bijna zeven op de tien volwassenen is plezier, gezelligheid en ontspanning een belangrijke stimulans om meer te bewegen. Bedenk ook dat 96% van de Nederlandse bevolking bewegen belangrijk vindt voor de gezondheid. De meeste mensen willen graag meer bewegen, maar komen daar in de dagelijkse hectiek niet aan toe. Door in jouw buurt bewegen te stimuleren, speel je in op een behoefte in de wijk. Geniet van de gezelligheid met anderen!

Worden we gezond van Buurtbewegen?

De grootste gezondheidswinst is te boeken bij diegenen die niet of nauwelijks bewegen.

Om gezondheidswinst te behalen, is doorwandelen al voldoende. Wie daarnaast zijn hartvaatstelsel in goede conditie wil houden, moet inderdaad intensiever gaan bewegen. Eigenlijk geldt (tot een zekere grens): meer bewegen is altijd beter. Behalve voor de lichamelijke fitheid, is bewegen ook goed voor de mentale fitheid. Er even tussenuit zijn, kan stress tegengaan.

Zijn de deelnemers aan buurtbewegen niet weer juist mensen die toch al veel bewegen?

Buurtbewegen is juist een laagdrempelige, niet belastende activiteit die geschikt is voor (bijna) iedereen. Zelfs voor inactieve mensen en mensen met bijvoorbeeld (zwaar) overgewicht, Buurtbewegen doe je samen en ieder op zijn eigen niveau.
Als er dus een activiteit is die ook de inactieve buren kan trekken, dan is dat zeker Buurtbewegen.

Wat levert (buurt)bewegen mij op?

Sporten en bewegen helpt om fit te blijven, ook op oudere leeftijd. Het helpt een goede conditie te behouden en je lichamelijk en mentaal fitter te voelen. Ook verlaagt het de kans op (chronische) ziekten. Vitaal ouder worden heeft bovendien als voordeel dat je  langer de activiteiten kan blijven doen die je graag doet. 

Het zorgt er ook voor dat je langer zelfstandig kunt blijven wonen en sociaal actief kan blijven in je eigen omgeving. Meer bewegen leidt tot minder kwetsbaarheid.

Heeft een beetje slenteren wel gezondheidseffecten?

Vooral voor personen die niet of weinig bewegen is elke beweging méér al meegenomen. Het helpt ook om het gewicht onder controle te houden. Om grote gezondheidseffecten te verkrijgen, is het nodig meer intensief te bewegen.

Waar vind ik Buurtbewegen?

Buurtwegen is een nieuw initiatief en hopelijk ook snel bij jou in de buurt.
Welke gemeente is geinteresseerd, met wie zijn we in gesprek en waar zijn ze aan het Buurtbewegen? Startpunten van buurtbewegen vind je op allerlei locaties in de buurt, maar komt het best tot zijn recht op locaties waar men elkaar ontmoet. Denk aan een dorpshuis, buurthuis, huis van de toekomst, maar ook gemeenschapsruimtes, sporthal of een zwembad. Dit verschilt per gemeente en zelfs per wijk.

Kijk hier voor de locatie’s 

Buurtbewegen op de kaart

Hoe zoeken? 

Via het overzicht op onze site, zie je een overzicht van gemeentes die interesse hebben in Buurtbewegen (er zijn nog geen acties). Gemeentes die akkoord hebben gegeven op Buurtbewegen en binnenkort van start gaan. En gemeentes die al bezig zijn met Buurtbewegen.

TIP! Ook in lokale nieuwsbladen worden vaak (nieuwe) buurt-beweeg activiteiten vermeld.